Θέλει και… τρόπο για να βρεις δουλειά

19.11.2012
 

Τα Γραφεία Διασύνδεσης των πανεπιστημίων συχνά αποδεικνύονται συνδετικοί κρίκοι των φοιτητών και αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας δίνοντας λύσεις ακόμη και τώρα που υπάρχει οικονομική κρίση.
Απόφοιτος το 2009 από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο 28χρονος Σωτήρης Παύλου αναζήτησε τον περασμένο Μάρτιο εργασιακή διέξοδο μέσα από το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πειραιά, τρεις μήνες προτού ολοκληρώσει εκεί το μεταπτυχιακό του. Σύντομα η στοχευμένη αυτή κίνησή του έμελλε να αποδειχθεί καθοριστική, αφού τον ώθησε ουσιαστικά στο ξεκίνημα της επαγγελματικής πορείας του. «Δεδομένης της υψηλής ανεργίας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ο τραπεζικός και o ασφαλιστικός κλάδος, οι τομείς όπου επιθυμούσα να εργαστώ, είχα αντιληφθεί ότι οι ευκαιρίες που θα μου δοθούν θα είναι μετρημένες. Γι’ αυτό και αποφάσισα, προτού ξεκινήσω την αναζήτηση εργασίας, να προετοιμαστώ όσο το δυνατόν καλύτερα.
Ακολούθησα λοιπόν τη συμβουλή ενός καθηγητή μου και απευθύνθηκα στο Γραφείο Διασύνδεσης», λέει σήμερα στα «ΝΕΑ».
Στην πράξη, η επαφή του με το Γραφείο αυτό διήρκεσε περίπου ένα τρίμηνο. «Αρχικά οι σύμβουλοι του με βοήθησαν να συντάξω βιογραφικό, να αποφύγω λάθη που συνήθως κάνουν όλοι οι υποψήφιοι. Κατόπιν, είχα τη δυνατότητα να συμπληρώσω δοκιμαστικά τεστ αριθμητικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, αναπόσπαστο κομμάτι πια στη διαδικασία πρόσληψης σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις.  Με τον τρόπο αυτόν εξοικειώθηκα με τη συγκεκριμένη μορφή ερωτήσεων, βελτίωσα και την ταχύτητα των απαντήσεων μου. Έλαβα μέρος και σε ένα νέο πρόγραμμα του Γραφείου, την εικονική συνέντευξη με εκπρόσωπο εταιρείας, διαδικασία που βιντεοσκοπείται και κατόπιν την παρακολουθείς και συζητάς μαζί του σφάλματα που ενδεχομένως έκανες. Και στις Ημέρες Καριέρας, τέλος, που διοργάνωσε το Γραφείο, μού δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω πολλά στελέχη της αγοράς, να περάσω από ολιγόλεπτες συνεντεύξεις, να αντιμετωπίσω έτσι και το φυσιολογικό άγχος που νιώθει κάθε νέος υποψήφιος», περιγράφει.
Η ΕΠΑΦΗ. Τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Παύλου βρήκε τελικά τη δουλειά που τον εκφράζει – έως τότε παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ ανάγκην. Προσελήφθη από μεγάλη τράπεζα στον τομέα του Market Risk Management. «Η πρώτη επαφή μου με το Τμήμα Προσωπικού της τράπεζας έγινε μέσω εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γραφείο Διασύνδεσης.
Ακολούθησαν άλλες δύο συνεντεύξεις στον χώρο της, καθώς και συμμετοχή μου σε τεστ αριθμητικού και γλωσσικού συλλογισμού και αυτό ήταν», τονίζει.
Στα ίδια χνάρια βάδισε ο Παναγιώτης Δεληδημήτρης, ο οποίος αποφοίτησε προ τριετίας από το Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιά. «Λάμβανα πάντα ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Γραφείο Διασύνδεσης, αλλά δεν έδινα αρκετή σημασία σε αυτές γιατί δεν θεωρούσα ότι θα με βοηθούσαν να γίνω πιο ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας.
Εφέτος, όμως, αφού πρώτα άλλαξα αρκετές δουλειές, με αρκετό πλέον ελεύθερο χρόνο, μια και μέχρι πρόσφατα ήμουν άνεργος, ξεκίνησα να παρακολουθώ και ημερίδες του Γραφείου. Σε αυτές διάφορες εταιρείες έβλεπαν αποφοίτους σε μορφή συνέντευξης, άλλες απλώς για να φτιάξουν μια βάση βιογραφικών αποφοίτων και άλλες με ανοιχτές θέσεις εργασίας», λέει ο 27χρονος Παναγιώτης Δεληδημήτρης. Επειτα από δύο βδομάδες συμμετοχής του σε ενέργειες του Γραφείου, είχε μια πρώτη συνέντευξη-επαφή με 12 εταιρείες στο πανεπιστήμιο σχεδόν σε όλες αυτές είχε στείλει και μόνος του βιογραφικό, δίχως ανταπόκριση. Εκεί ήταν που δέχτηκε από τρεις εξ αυτών πρόσκληση και για δεύτερη συνέντευξη. «Με μία ακολούθησαν άλλες τρεις συνεντεύξεις, αργότερα και αρκετές πολύωρες. Ωσπου στο τέλος του Ιουλίου υπέγραψα και σύμβαση εργασίας. Εχω τώρα μια δουλειά, ό,τι καλύτερο μπορούσα να βρω κοντά στο πτυχίο μου, καθώς ανέλαβα τη διαχείριση παραγγελιών και υπηρεσιών για εφοδιαστική αλυσίδα γνωστού ομίλου», σημειώνει.
Γραφεία Διασύνδεσης λειτουργούν στα περισσότερα από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας ήδη από τη δεκαετία του ’90. Στελεχώνονται από ολιγομελές προσωπικό-εξειδικευμένους συμβούλους κάθε Ιδρύματος, ενώ χρηματοδοτούνται κατά βάση από κοινοτικούς (ΕΣΠΑ) αλλά και εθνικούς πόρους. Στις βασικές δραστηριότητές τους περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και επαγγελματικού σχεδιασμού σε φοιτητές και αποφοίτους, με στόχο αυτοί να επιλέξουν τις πλέον κατάλληλες επαγγελματικές και εκπαιδευτικές κατευθύνσεις.
«Το Γραφείο Διασύνδεσης δεν είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας.
Αντιθέτως, έχει έναν ρόλο ευρύτερο, συμβουλευτικό. Διευκολύνει την επικοινωνία του φοιτητή-αποφοίτου με τον χώρο της εργασίας, ώστε να χαράξει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία του», λέει ο καθηγητής Παναγιώτης Γεωργιάδης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εν μέσω κρίσης παρατηρείται σημαντική αύξηση των ενδιαφερομένων για αξιοποίηση των υπηρεσιών του.
«Η επισκεψιμότητα του Γραφείου μας αυξάνεται κάθε μήνα με γεωμετρική πρόοδο. Περισσότεροι από ποτέ φοιτητές και απόφοιτοι αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους-εργαλεία για να διαφύγουν από το ψυχολογικό αδιέξοδο που δημιουργούν οι συνθήκες της σημερινής εποχής. Μέσω του Γραφείου αυτού, λοιπόν, αναζητούν και συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Και οι επιχειρήσεις, πάλι, ψάχνουν και μέσω των Γραφείων Διασύνδεσης τον εργαζόμενο που θα τους δώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ειδικότερα σε καταστάσεις ύφεσης», τονίζει με τη σειρά της η καθηγήτρια Νάνσυ Παπαλεξανδρή, σύμβουλος στο πιο παλαιό, από το 1992, Γραφείο Διασύνδεσης, αυτό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο τους τελευταίους 15 μήνες πιστώνεται τουλάχιστον 24 βεβαιωμένες προσλήψεις αποφοίτων του.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. «Μέσα από τη συνεργασία με ευρύ δίκτυο ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων το Γραφείο μας αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο αναζήτησης υποψηφίων από αυτές, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα εστίασης σε αποφοίτους συγκεκριμένων ειδικοτήτων και προσόντων, είτε μέσω αναζήτησης βιογραφικών είτε μέσα από άμεσες συνεντεύξεις στις Ημέρες Σταδιοδρομίας που οργανώνουμε», σημειώνει από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Γεωργόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος στο Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που από το 2009 έχει εξυπηρετήσει επί τόπου 4.500 μοναδικούς χρήστες, ενώ και η ιστοσελίδα του έχει δεχθεί περισσότερες από 24.000 επισκέψεις μόλις σε δύο μήνες λειτουργίας της.
Ανάλογους δείκτες απόδοσης εμφανίζει και το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη σε αυτό, καθηγήτρια Νόρμα ΒαβάτσηΧριστάκη. «Τον τελευταίο χρόνο το επισκέφθηκαν 2.622 άτομα, ενώ 1,9 εκατ. φοιτητές και απόφοιτοι πήραν πληροφορίες μέσω της ιστοσελίδας του, πολλοί άλλοι από τη σελίδα του στο facebook, από το ηλεκτρονικό «θα συνιστούσα σε όλους  αυτούς που αναζητούν δουλειά να επισκεφθούν ανεπιφύλακτα το Γραφείο Διασύνδεσης (ΓΔ) του πανεπιστημίου τους», συμβουλεύει εκ πείρας πια ο 28xpovos Σωτήρης Παύλου, που βρήκε δουλειά σε τράπεζα μέσω επαφών του ΓΔ. Με το Γραφείο Διασύνδεσης, φοιτητές κι απόφοιτοι προετοιμάζονται για την αποτελεσματική μετάβασή tous στον κόσμο ms εργασίας…», λέει ο καθηγητής Σπύρος Κρίβας, επιστημονικός υπεύθυνος στο ΓΔ του Πανεπιστημίου Πατρών «Είχα υποτιμήσει αρχικά το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς», λέει ο 27xpovos Παναγιώτηε Δεληδημήτρης, που με την καθοδήγηση του Γραφείου αυτού προσελήφθη από μεγάλο όμιλο σε πόστο σχετικό με τις σπουδές του ταχυδρομείο ή τα τηλέφωνά του.
Τις εκδηλώσεις και τα εργαστήρια συμβουλευτικής και επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης παρακολούθησαν 2.500 άτομα, ενώ στην εκδήλωσή του για την παρουσίαση του ΑΠΘ σε μαθητές λυκείου συμμετέχουν ετησίως γύρω στους 4.000 μαθητές», επισημαίνει.
Εννέα χιλιάδες άτομα ενημερώθηκαν από τον Οκτώβριο του 2011 μέσα από σεμινάρια, ημερίδες, Ημέρες Σταδιοδρομίας και λοιπές δράσεις του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών, λέει ο επιστημονικός υπεύθυνος του, καθηγητής Σπύρος Κρίβας, ο οποίος μιλάει και για 620 άτομα που προσήλθαν για απλή ή συστηματική πληροφόρηση και ατομική συμβουλευτική. Στο ίδιο διάστημα, άλλοι 120 φοιτητές και απόΔιπλός ο ρόλος των Γραφείων Τα Γραφεία καθοδηγούν τους ενδιαφερομένους  στις τεχνικές αναζήτησης εργασίας και στην υποστήριξη επιχειρηματικών ιδεών. Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά εργαοίας και φροντίζουν να κοινοποιούν τις διαθέσιμες θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πληροφορούν, επίσης, σχετικά με ελληνικά και διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα για την ευρωπαϊκή ανταλλαγή φοιτητών και εργαζομένων καθώς και για υποτροφίες και κληροδοτήματα δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
«Καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων με τη χρήση πλέον της τεχνολογίας…», λέει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθηγητής Nίκos Γεωργόπουλος. Οι απόφοιτοι συμμετείχαν σε σεμινάρια για τις τεχνικές εύρεσης εργασίας ή τη διαμόρφωση βιογραφικού σύμφωνα με τις οδηγίες της EE, ενώ εξειδικευμένη πληροφόρηση για το περιεχόμενο των σπουδών τους και τις προοπτικές εργασιακής απορρόφησής τους αναζήτησαν και 400 τελειόφοιτοι λυκείου.
Διαχρονικά ικανοποιητικές επιδόσεις καταγράφει και το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξηγεί ο καθηγητής επιστημονικός υπεύθυνος Μηνάς Βλάσσης, ο οποίος θέτει πάντως και ζήτημα χρηματοδότησης των γραφείων αυτών. «Η τρέχουσα, η οποία έχει προϋπολογισθεί και επαρκεί για να καλύψουμε τις δραστηριότητές μας, λήγει το 2013, προσδοκώντας επέκτασή της ώς το 2015. Με βάση, εν τούτοις, τα παρόντα οικονομικά δεδομένα, αναμένουμε πενιχρό μόνο ποσοστό της παρούσας χρηματοδότησης να καλυφθεί από την προσδοκώμενη. Θεωρώ, πάντως, ότι ο ρόλος των Γραφείων Διασύνδεσης είναι πολύ σημαντικός για την αποτελεσματική σύνδεση των αποφοίτων ΑΕΙ – ΤΕΙ με την αγορά εργασίας, γι’ αυτό και η λειτουργία τους θα πρέπει να καλύπτεται εφεξής από τον τακτικό προϋπολογισμό των Ιδρυμάτων», υποστηρίζει.
Τα Γραφεία Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: ■ Αθηνών: http://careeroffice.uoa.gr ■ Οικονομικό Αθηνών: http://www.career.aueb.gr ■ Πειραιώς: http://career.unipi.gr ■ Πάντειο: http://diasyndesi.
panteion.gr ■ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: http://career.central.ntua.gr ■ Γεωπονικό: http://www.career.aua.gr ■ Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης: https://www.dasta.auth.gr ■ Δημοκρίτειο Θράκης: http://career.duth.gr ■ Kpirrns: http://www.dasta.uoc.gr/career ■ Πατρών: http://www.cais.upatras.gr ■ Ιόνιο: http://dasta.ionio.gr/liaison ■ Αιγαίου: http://career.aegean.gr ■ Δυτικής Μακεδονίας: https://dasta.uowm.gr/career ■ Θεσσαλίας: http://www.career.uth.gr ■ Ιωαννίνων: http://dasta.uoi.gr/mydasta ■ Μακεδονίας: http://career.uom.gr ■ Πελοποννήσου: http://career.uop.gr ■ Πολυτεχνείο Κρήτηs: http://www.career.tuc.gr ■ Χαροκόπειο: http://www.career.tuc.gr ■ Διεθνές Πανεπιστήμιο: http://www.ihu.edu.gr/ index.php/en/career-offi ce.html ■ Ελληνικό Ανοικτό: http://career.eap.gr ΤΕΙ: ■ Αθηνών: http://www.career.teiath.gr ■ Θεσσαλονίκης: http://www.career.teithe.gr ■ Ηπείρου: http://career.teiep.gr ■ Καβάλας: http://career.teikav.edu.gr ■ Καλαμάτας: http://www.career.teikal.gr ■ Kpirrns: http://www.career.
teiher.gr ■ Λα μ ία s: http://career.teilam.gr ■ Λάρισας: http://www.career.
teilar.gr ■ Μεσολογγίου: http://news.teimes.gr ■ Πάτρας: http://dasta.teipat.gr/career ■ Πειραιά: http://gdias.teipir.gr ■ Σερρών: http://www.teiser.gr/ diasyndesi ■ Χαλκίδαβ: http://www.career.teihal.gr ■ Δυτικής Μακεδονίας: http://www.dasta.teikoz.gr


Share