Οι καλύτερες συμβουλές του EURES για τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις

14.11.2013
 

 

Περάσατε με επιτυχία την αρχική αξιολόγηση των βιογραφικών και σας έχουν καλέσει σε τηλεφωνική συνέντευξη – πολύ ωραία! Ωστόσο, το γεγονός ότι η συνέντευξη δεν είναι πρόσωπο με πρόσωπο δεν σημαίνει ότι θα είναι και πιο εύκολη· απεναντίας, κάποιοι θα υποστήριζαν ότι είναι στην πραγματικότητα πιο δύσκολη. Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές μας, ώστε να προετοιμαστείτε και να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τη συνέντευξη.
Πριν από τη συνέντευξη:
* Προετοιμασθείτε (πνευματικά).  Προετοιμάστε τα πάντα όπως θα κάνατε για μια συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο – εξασκηθείτε και προετοιμάστε απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις. Ένα πλεονέκτημά σας είναι ότι μπορείτε να έχετε χαρτιά μπροστά σας, αλλά πρέπει να είστε διακριτικοί: ο συνομιλητής σας δεν θα πρέπει να σας ακούει να ψάχνετε στα χαρτιά σας την ώρα της συνέντευξης. Να είστε επίσης προσεκτικοί επειδή ο συνομιλητής σας δεν θα ήθελε να σας ακούσει να διαβάζετε από ένα φύλλο χαρτί· επιδίωξή του είναι να έχει μια συζήτηση μαζί σας, οπότε μην βασίζεστε πολύ στα χαρτιά σας.
* Είναι σημαντικό να καταφέρετε να ξεχωρίσετε. Να θυμάστε ότι όσοι υπέβαλαν αίτηση για τη θέση θα έχουν σε γενικές γραμμές δεξιότητες ανάλογες με τις δικές σας· προσπαθήστε λοιπόν να βρείτε εμπειρίες που σας καθιστούν μοναδικό/ή και φροντίστε να τις αναδείξετε στη διάρκεια της συνέντευξης.
* Προετοιμασθείτε (πρακτικά). Το γεγονός ότι δεν θα βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με το πρόσωπο που σας παίρνει τη συνέντευξη δεν σημαίνει ότι η εμφάνισή σας δεν πρέπει να είναι ανάλογη της περίστασης. Ντυθείτε κομψά – θα σας βοηθήσει να μπείτε καλύτερα στο πνεύμα της συνέντευξης. Βρείτε ένα ήσυχο δωμάτιο στο οποίο δεν θα σας διακόψει κανείς. Βεβαιωθείτε ότι το κινητό σας τηλέφωνο είναι στο αθόρυβο, έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι νερό και, αν γίνεται, τοποθετήστε μπροστά σας ένα ρολόι (για την περίπτωση που σας πουν: «Έχετε 5 λεπτά να μας μιλήσετε για τον εαυτό σας»). Αν η συνέντευξη γίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου, βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία του τηλεφώνου είναι γεμάτη.
*  Προετοιμάστε ερωτήματα που θα θέσετε. Προτιμήστε  ερωτήματα που πιστεύετε ότι δεν θα έχουν τεθεί από άλλους υποψήφιους και  θα κάνουν τον συνομιλητή σας να σας θυμάται. Θα μπορούσε να είναι κάποιο ερώτημα για μια συγκεκριμένη κατάσταση – π.χ., «Εφόσον επιλεγώ για τη θέση, ποια συμβουλή θα μου δίνατε εσείς σχετικά με τη νέα μου εργασία;»
Στη διάρκεια της συνέντευξης:
- Επιλέξτε δύο-τρία στοιχεία του χαρακτήρα σας τα οποία θέλετε να αναδείξετε, π.χ. ότι είστε ενθουσιώδης, φιλόδοξος/η, φιλόπονος/η, ευέλικτος/ή, ευπροσάρμοστος/ή, ευχάριστος/η, κλπ. και γράψτε τα με έντονα χρώματα σε μια κάρτα που θα έχετε μπροστά σας. Όποτε μιλάτε, να θυμάστε ότι αυτή είναι η εικόνα που θέλετε να σχηματίσουν για εσάς.
- Ίσως θεωρείτε πλεονέκτημα το γεγονός ότι το πρόσωπο που παίρνει τη συνέντευξη δεν μπορεί να σας δει, μπορεί όμως να αποδειχθεί και μειονέκτημα. Π.χ., δεν μπορείτε να δείτε τη γλώσσα του σώματός του/της και, συνεπώς, να καταλάβετε πότε έχει ολοκληρώσει το ερώτημά του/της. Όταν πιστεύετε ότι ο συνομιλητής σας έχει τελειώσει αυτό που θέλει να πει, αφήστε να κυλήσουν 1-2 δευτερόλεπτα ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν συνεχίζει.
- Όσο ο συνομιλητής σας μιλά, μπορείτε κατά διαστήματα να ανταποκρίνεστε με ήχους κατανόησης όπως «μμμ» – είναι σαν να γνέφετε καταφατικά όταν βρίσκεστε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον.
- Σκεφτείτε προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιείτε: πολλές φορές χρησιμοποιούμε υπερβολικά λέξεις ή εκφράσεις αμηχανίας όπως «ας πούμε», «εεεε…» – είναι προτιμότερο να μιλάτε λίγο πιο αργά, αποφεύγοντας τέτοιου είδους εκφράσεις.
- Μιλάτε αργά και καθαρά. Ο συνομιλητής σας θα ενοχληθεί αν δεν μπορεί να κατανοήσει αυτά που του λέτε, ανεξάρτητα από το πόσο ξεχωριστό μπορεί να είναι το βιογραφικό σας. Μην φλυαρείτε άσκοπα· αν ο συνομιλητής σας θέλει να μάθει περισσότερα, θα σας ρωτήσει.
- Είναι πολύ σημαντικό να ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ όσο μιλάτε στο τηλέφωνο. Θα φανείτε πιο φιλικός/ή και, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, το χαμόγελο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης.
Μετά τη συνέντευξη:
- Στείλτε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στο πρόσωπο που σας πήρε τη συνέντευξη για να τον/την ευχαριστήσετε, να επιβεβαιώσετε το ενδιαφέρον σας για τη θέση και, αν θέλετε, να ρωτήσετε πότε θα ενημερωθείτε για την απόφασή του/της.
- Όποια και αν είναι η έκβαση της συνέντευξης, θα αποτελεί πάντοτε μια θετική, χρήσιμη εμπειρία. Αν είστε τυχεροί και επιλεγείτε για τη θέση, συγχαρητήρια· αν όχι, μην αποθαρρυνθείτε, μάθετε από την εμπειρία σας και αξιοποιήστε όσα αποκομίσατε στο μέλλον.
ΠΗΓΗ: EURES

Share