Συνάντηση συνεργασίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με το U.K. Open University

18.05.2012
 

Με πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Πόρων και με την υποστήριξη της Task Force, διοργανώθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012 συνάντηση συνεργασίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) με το U.KOpen University στο Ξενοδοχείο Divani Acropolis στην Αθήνα, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα οργάνωσης και λειτουργίας των «Ανοιχτών» Πανεπιστημίων.

Στη συνάντηση παρευρέθη ο Διευθυντής Κυβερνητικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Open University, Rajay Naik, ο οποίος έδωσε χρήσιμες συμβουλές και κατευθύνσεις για τις ενέργειες που είναι απαραίτητες προκειμένου το ΕΑΠ να ανταποκριθεί επιτυχώς σε δύο κεντρικούς εθνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς στρατηγικούς στόχους: την αύξηση των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης και τηναύξηση της συμμετοχής στη διά βίου μάθηση. Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν η μεγάλη προοπτική ανάπτυξης του ΕΑΠ στους τομείς αυτούς και ειδικότερα στο πλαίσιο του νέου Νόμου (4009/2011) για τη δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Πανεπιστημίου, αφού επεσήμανε τις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, υπογράμμισε ότι το ΕΑΠ θα πρέπει να αναδείξει τα δυνατά του σημεία και να επενδύσει σε τρία βασικά χαρακτηριστικά: την ποιότητα, την καινοτομία και τη δυνατότητα οικονομικών κλίμακας λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών. Παράλληλα, ο Rajay Naik τόνισε την αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης του ΕΑΠ στον τομέα των προγραμμάτων κατάρτισηςεπιδιώκοντας συνεργασίες με παραγωγικούς φορείς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον κοινωνικό ρόλο του ΕΑΠ, καθώς τα Προγράμματα Σπουδών που παρέχει είναι προσβάσιμα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία.

Ιδιαίτερα θετικά αξιολογήθηκε η λειτουργία του Εργαστηρίου του ΕΑΠ (e-CoMeT Lab) και η προετοιμασία που έχει συντελεστεί για την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών. Στο πεδίο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, εκπρόσωποι του ΕΑΠ προσκλήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και η επίσκεψη αυτή σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατά τη θερινή περίοδο.

Τα ειδικότερα θέματα που συζητήθηκαν διεξοδικά στο πλαίσιο της συνάντησης ήταν τα ακόλουθα:

  • Ευέλικτα προγράμματα σπουδών / «Ανοιχτά» προγράμματα με αξιοποίηση του συστήματος πιστωτικών μονάδων
  • Ελκυστικά προγράμματα «επαγγελματικών προσόντων» προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες
  • Αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων στη διαδικτυακή/ηλεκτρονική μάθηση (e-learning) με στόχο την αύξηση της προσβασιμότητας (εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εκπαιδευτικό υλικό, χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης)
  • Επέκταση σε διεθνή προγράμματα και προσέλκυση φοιτητών εκτός Ελλάδας
  • Προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων / Εφαρμοσμένη έρευνα και σύνδεση με την αγορά εργασίας
  • Υπηρεσίες προς φοιτητές σε θέματα συμβουλευτικής σταδιοδρομίας / Οι προοπτικές του Γραφείου Διασύνδεσης και της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
  • Οικονομική και διοικητική οργάνωση – Μοντέλο χρηματοδότησης

Share