Έτσι είναι το “Internet” εκ των έσω! Η Google δίνει για πρώτη φορά στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τα 8 datacenters της!

22.10.2012
 

Η εταιρεία-κολοσσός Google σπάνια επιτρέπει πρόσβαση στο εσωτερικό της. Ακόμα πιο σπάνια δημοσιεύει φωτογραφικό υλικό που αφορά το εσωτερικό των τεραστίων κέντρων δεδομένων (Datacenters) που διαθέτει σε όλο τον κόσμο και που αποτελούν την κινητήρια δύναμη παροχής των υπηρεσιών της.  Πάντα όμως υπάρχει η πρώτη φορά και ιδού λοιπόν οι πρώτες αποκαλυπτικές φωτογραφίες των εσωτερικών συστημάτων της Google. Ένας περίπλοκο πλέγμα υπολογιστικών συστημάτων που εξυπηρετεί <…> εκατομμύρια αιτήσεις αναζητήσεων στον διαδίκτυο το δευτερόλεπτο, προβολές βίντεο Youtube αλλά και διανομή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Χαρακτηριστικά μπορεί κανείς να δει εκατοντάδες χιλιάδες Servers με πολύχρωμα διακριτά καλώδια τροφοδοσίας, ακόμα και ποδήλατα έτσι ώστε οι μηχανικοί δικτύων και εξυπηρετητών να φτάνουν γρήγορα στα σημεία που παρουσιάζεται το οποιοδήποτε πρόβλημα. Τα κέντρα δεδομένων της Google περιλαμβάνουν από χώρους πρώην χαρτοποιίας στην Φιλανδία μέχρι φάρμες εξυπηρετητών στην Αιόβα.

“Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων της Google κυρίως για έναν και μόνο λόγο: η προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των δεδομένων σας απαιτεί από μέρους μας να εφαρμόζουμε στα εν λόγω κέντρα δεδομένων τον ύψηλότερο βαθμό ασφάλειας κατά την φυσική πρόσβαση”, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας.” Αν και έχουμε κοινοποιήσει πολλά από τα σχέδιά μας και τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούμε δημοσιεύοντας στοιχεία απόδοσης ήδη από το 2008, μόνο μια εξαιρετικά μικρή ομάδα εργαζομένων έχει πρόσβαση στο χώρο των εξυπηρετητών. Σήμερα για πρώτη φορά μπορείτε να δείτε μέσα στα κέντρα δεδομένων μας μέσω μιας εικονικής επίσκεψης”, δήλωσε η ίδια πηγή.

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε δικτυακό τόπο του εξωτερικού περιλαμβάνουν φωτογραφίες από το εσωτερικό ορισμένων από τα οκτώ κέντρα δεδομένων της Google όπως των Η.Π.Α, της Φιλανδίας και του Βελγίου. Η Google αυτή την στιγμή ήδη προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία τα αντίστοιχα κέντρα δεδομένων της στο Χονγκ Κονγκ, την Ταιβάν, την Σιγκαπούρη και την Χιλή.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίας:

 google1 Έτσι είναι το Internet εκ των έσω! Η Google δίνει για πρώτη φορά στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τα 8 datacenters της!

Ένα σύμπλεγμα διακομιστών της Google στην Αιόβα, εγκατεστημένο σε πάνω από 115.000 τετραγωνικά πόδια, παρέχοντας υπηρεσίες αναζήτησης (Search) και προβολής video Youtube

 

Χρωματικός κώδικας στους διακομιστές ανάλογα με την θέση και τον ρόλο τους.Οι σωληνώσεις κωδικοποιούνται ανάλογα με το τι μεταφέρουν – κρύο νερό οι μπλε σωλήνες, ζεστό οι κόκκινοι.

Η έκταση του datacenter στην περιοχή του Douglas/Georgia είναι τόσο μεγάλη που η εταιρεία παρέχει τα χαρακτηριστικά κίτρινα ποδήλατα για την μετακίνηση του προσωπικού εντός του datacenter.

Εκατοντάδες ανεμιστήρες ψύχουν τον παραγόμενο ζεστό αέρα από τα racks των εξυπηρετητών στην Οκλαχόμα. Τα πράσινα LEDs αντανακλούν την ορθή κατάσταση λειτουργίας του διακομιστή.

Το κέντρο δικτύου στην Iowa. Οι δρομολογητές επιτρέπουν σε όλα τα κέντρα δεδομένων να “μιλήσουν” μεταξύ τους. Οι οπτικές ίνες είναι τοποθετημένες στις κίτρινες σχάρες  κοντά στο ταβάνι.

Ακόμα και η λογική των σωλήνων νερού θυμίζει Google. Οι μπλε σωλήνες παρέχουν κρύο νερό, οι κόκκινοι επιστρέφουν το ζεστό νερό για να ψυχθεί.

Στην Φιλανδία η Google επέλεξε να ανακαινίσει ένα εργοστάσιο χαρτοποιίας επωφελούμενη από τις υποδομές και την εγγύτητα στα νερά του Κόλπου της Φιλανδίας ,που χρησιμοποιούνται για ψύξη.

Η “φάρμα” εξυπηρετητών της Google στο Douglas της Αιόβα.

Ο εξωτερικός χώρος της “φαρμας” εξυπηρετητών στο Dulles του Όρεγκον.

Η Denise Harwood, μηχανικός της Google, εξετάζει την υπερθέρμανση μιας κεντρικής μονάδας επεξεργασίας. Πάνω από μία δεκαετία η Google κατέχει τους πιο αποδοτικούς servers παγκοσμίως.

Το κέντρο δεδομένων της Google στο Council Bluffs της Αιόβα.

Κάθε rack διαθέτει 4 switches συνδεδεμένα με ένα καλώδιο διαφορετικού χρώματος. Τα χρώματα είναι  ίδια σε όλα τα datacenters. Έτσι το προσωπικό γνωρίζει ποια θα αντικαταστήσει εφόσον χρειαστεί.

 

www.secnews.gr


Share